måndag 10 juni 2013

Loppan

Loppan - en pappersgrej man lekte med. Man vek ihop den av ett vitt, fyrkantigt papper, genom att hörnen veks in mot mitten och sen vände man på pappret och vek ihop hörnen in mot mitten igen. Sen var det bara att öppna upp loppan och måla de olika flikarnas fält med fina färger. Slutligen skrev man olika saker på flikarna under varje färg. Det kunde stå saker som att: "Du är söt" eller "Du är dum".

Jag var väldigt noga med att det blev färger som "passade ihop" som syntes tillsammans när man sedan skulle vika upp loppan; eftersom det var två färguppsättningar, med fyra färger i varje grupp. Därför var det ett viktigt moment, det där med att färglägga.

Efter att loppan var färdigkonstruerad, så gick man till en person med loppan i händerna och sa: "Säg en siffra!". Om personen ifråga t ex sa "sju", så flippade man sju gånger med loppan, och sen var nästa fråga "Säg en färg!" (av de fyra som då syntes) och så läste man då budskapet under den färgen.

Det låter ju kanske halvkul, men jag ägnade nog en del tid till loppor. Man kunde ju vara olika kreativ i färgläggningen där... eller med texterna.

2 kommentarer:

  1. Såna gör eleverna på min skola just nu...det är nog ett sånt pyssel som går igen genom flera generationer...

    SvaraRadera
    Svar
    1. stämmer som du säger, och säkert "uppfanns" inte loppan på 70-talet heller, utan långt tidigare. men, men. den fanns då också i alla fall. :)

      Radera