söndag 25 juli 2010

Tips och frågor

Jag vill gärna ha just dina synpunkter angågende V-jeans och 70-talet!

Kan vara tips på sådant som jag ännu inte tagit upp, eller kanske något du vill fråga om. Något som inte verkar stämma, eller något som är bra, dåligt, trist, galet... vad som helst!

Jag är tacksam för alla varianter av bidrag! :)

34 kommentarer:

  1. Hej! Attans vilken nostalgitripp. Jag har läst varenda bloggpost med ett stort leende i hela ansiktet. Lite tips: Lundbydockskåpet (som jag aldrig fick, men många kompisar hade tidsenligt orange inredning att leka med). Minns du hur det var att följa med och tanka bilen? BP, Fina, Esso och Gulf och så "gamla" OK... Logotyperna. OK hade tråkigast godis, Utom...Lakrits-Riff! På den tiden kunde man dessutom se skillnad på bilmärkena...
    Rolig blogg!

    SvaraRadera
  2. Åhhh, vilken underbar blogg :)) Jag minns även bussaronger, tramps kängor och puss och kram jeans. För att inte tala om kvällstoppen som spelades in på kasettradion. Tack för goa minnen!

    SvaraRadera
  3. Härligt! Har läst igenom överallt och vill minnas "Vilse i pannkakan" "Lilla syster yster" "Fem myror är fler än 4 elefanter" (eller var det kanske senare) Baltazar ... HAHA!
    Hade en Lp-spelare i plast i orange med arm som man flyttade för att höra bästa låten. ;-)

    SvaraRadera
  4. Nu har jag skrivit om Lundbydockskåpet - för visst hade jag ett sådant! :)

    Puss och Kram-jeansen fick jag aldrig... var nog för liten för att fatta grejen just då. Spela in på kassettradion var dock en hobby jag också hade. Ofta spelade jag iofs in mig själv. ;)

    Ja Balthazar ja. Den gubben måste jag skriva om sen! :) Håller med om att man flyttade pickupen fram och tillbaka för att höra de bästa låtarna.

    Tack för alla tips!!

    SvaraRadera
  5. Någon som kommer ihåg doften av "Brut"?
    Jag fann en av mina flaskor när vi tömde mammas lägenhet för några år sedan. Har tagit på mig lite av den vid några tillfällen. Den doften kan ingen kvinna motstå. Vet ej om det fortfarande går att köpa det, skulle vara kul att veta.

    SvaraRadera
  6. hittade den här sidan om Brut http://www.brutworld.com/
    enjoy! :)

    jag tror pappa hade den doften vid nåt tillfälle, men tror flaskan var brun med vit text... eller tvärtom?

    SvaraRadera
  7. Hej! Hittade din V-jeansblogg ikväll när jag sökte texten till Flisa Hedenhös vaggvisa att sjunga för lillpojken. Vilken nostalgitripp! Har bara tittat med mobilen ännu, men måste ta en PC-session senare. Tips: Skriv gärna om godistefaten av oblat med surt pulver i. Väldigt 70-tal, även om de faktiskt har kommit tillbaka på senare år. Även raketosten bör väcka minnen, men det KAN vara en 60-talsgrej. Jag är lite för ung för att minnas det tidigaste 70-talet. /Mats

    SvaraRadera
  8. kul att du hittat hit! :) godistefat är en bra grej, tack för tips! raketosten har jag funderat lite på själv också... tycker jag känner igen den, men jag tror eventuellt att det var en 60-talspryl.

    SvaraRadera
  9. Staffan och Bengt! Norrländska lek och lär-farbröder. Staffan var lärare och Bengt lokförare.

    SvaraRadera
  10. Ja, Staffan och Bengt var ju riktiga långkörare och återkom bl.a. som julkalender, tror jag, men då hade det nog hunnit bli 80-tal. Det poppar upp en hel del teveprogram ur minnet, trots att det, som påpekats i artikeln om Go'morron Sverige, var sparsamt med sändningstid i allmänhet och för barn i synnerhet. Tisdagskul med clownen Manne 16:30 i TV1 var väl något som man på den tiden helst hade varit utan, men i backspegeln hade den en del kvalitéer. Jag fascinerades av rullbandet med rörlig bakgrundskuliss. Ett riktigt höjdarprogram var Trazan Apansson. Åtminstone ett par serier sändes på 70-talet, även om den man oftast ser nuförtiden är från 1980 (den då Nicko och Pulver introducerades). Jag vill minnas att det gjordes Trazanserier både för sommarmorgon- och jullovsmorgonprogrammen. Tyvärr försvann eller förstördes första serien på något sätt (någon som vet?) och folk hade ju inte video på den tiden så den lär aldrig gå att reprisera. /Mats

    SvaraRadera
  11. Härliga 70-tal!

    Men visst fanns det en del som man inte vill minnas men som ändå satt sina spår i oss som växte upp då. I vårt undermedvetna spökar säkert kalasbyxan, sock-i-plasten och Språka på Serbo-Kroatiska på TV2. För att inte tala om kärnvapenhotet "1-minut-i-tolv".

    Men jag räddades i alla fall av Dunderklumpen, Kalles klätterträd och Televinkens trafikklubb. Och allt annat härligt som redan nämnts på denna sida.

    SvaraRadera
  12. Jag undrar om någon mer än jag mins den jättefina blusen som man köpte på Indiska. Den var rundhalsad utan krage och hade broderi på bröstet i sammma färg som blusen. Knappar på axeln och lång ärm. Fanns i många färger och materialet var viskos.
    Vi hade den runt 1979-1980. Jag vill ha en sån igen!

    SvaraRadera
  13. Your wonderful blog is bringing me to tears as I lived in Sweden from 70's to early 80's (anyone knows Hallonbergen in Sundbyberg?).
    Have fond memories watching all kinds of TV stuffs for kids like Ville Valle och Victor, Vilse i Pankakan etc.
    I live in far east country now but I'll remember my youth in Sweden during 70's as the best and happiest days in my life.

    SvaraRadera
  14. I´m glad my blog gives you sweet memories of Sweden! :) and yes, of course I know Hallonbergen. Back in the 70´s we went to Obs Interiör in Hallonbergen, to buy "heltäckningsmatta" carpet

    SvaraRadera
  15. Hejsan!

    Satt o tittade lite på din sida o ler lite igenkännande åt en hel del av sakerna. Är själv en leksakssamlande nostalgiker född 75 (o brorsan 72) – Min samling består av prylar, mest leksaker dock…från 70-..o av naturliga själ även 80-tal!
    För den nyfikne finns bilder här:

    www.jesperhammarstrand.se/nostalgi.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. hade inte kikat på din blogg förrän nu. roligt! själv letar jag efter en bild på små gubbar i plast, som låg i små lådor (storlek: tändsticksaskar), och som man byggde ihop. alla gubbar hade olika yrken, och de hade verktyg/hjälmar/hattar/kläder så att man kunde se vad det var för något. har tyvärr glömt vad gubbarna hette. jag hade många sådana!

      Radera
  16. Kul blogg, härligt att surfa runt och minnas 70-tals klassikerna.

    Du kanske har med det någonstans, annars vill jag slå ett slag för ”studsleran” som låg ”nedsmält” i sin plastlåda om man inte höll på med den på ett tag. Men den gick lätt att forma till en
    boll man kunde studsa med. Såg att en liknande produkt finns nu igen.

    På länken (en bit ned) finns bild på förpackningen och leran så som jag minns den från 70-talet.

    http://www.sweclockers.com/forum/93-hobby-fritid-och-livsstil/836639-saker-du-har-som-du-tror-att-ingen-annan-har/index3.html

    Mvh, Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. vad kul! tack för tipset, jag hade helt glömt bort den där leran!

      vi hade sånt, fast ljusblå lera som låg i en blå burk. det får bli ett inlägg om detta på studs, så att säga. :)

      Radera
    2. Klockrent! Mvh, Johan

      Radera
    3. Den ljusblå leran minns jag väl. I vit burk med rött lock. Den flöt ut och blev blank när den inte användes.

      Radera
  17. Och så fanns det SLIME i burkar,kom väl i mitten på 70-talet,den var grön från början men blev till slut grå...jättehygieniskt när alla skulle leka med den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yes box, Slime har jag skrivit om för länge sen (i början av bloggen)!

      Radera
  18. Hi Maine!

    I understood you collect old ikea catalogues? I am writing a story about collecting old ikea catalogues and I would very much like to interview you about the topic. I would be very glad if yu could contact me: niina.streng(at)storaenso.com. Hope to hear from you soon!

    BR, Niina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Niina, I´m sorry that I noticed your comment this late. I guess you already finished your story long time ago!

      Radera
  19. Hej på dig:-)
    Jag är igen bloggläsare och hamnade på din av en slump.
    Det var en trevlig blogg och kul att läsa.
    På 70-talet hade jag v-jeans, batiktröja, afganpäls, vita träskor, skortor med mycket stor krage, svart kavaj med stora slag och sist men inte minst platåskor. När vi gick ut, i Sthlm, så åt vi pizza och drack mellanöl.
    Hoppas du får något att spinna vidare på.
    Hälsningar /Bosse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Bosse! KUL! :) gissar att du är ett par år äldre än jag då, som inte började med öl (eller starkare drycker överhuvudtaget) förrän på 80-talet.

      Radera
  20. Hej,
    Pralen här född -65

    Mina minnen så här direkt är följande:
    Tecknade serien Bod, Rabalder
    Pellepennan o Suddagumman, Husets Silvercronas gåta

    http://www.youtube.com/watch?v=lz6GzBL2y4w

    http://www.youtube.com/watch?v=IEmxW9dweew

    http://www.youtube.com/watch?v=zedq1VhaS90

    SvaraRadera
  21. Jag är ett år äldre än dig och känner därför väl igen mig i dina bloggar V-jeans och Axelvaddar. Tycker de är underbara!

    Också kul att du har en liten - som kanske i 40-års åldern börjar blogga om hur fult, men härligt, livet var på 2010-talet! ;)

    Mvh.
    Peter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du känner igen dig! Jag har mycket kvar i minnesgömmorna... har bara inte kommit mig för att uppdatera här på länge.

      Radera
  22. Aha! Känner inte igen den, men det är säkert för att jag är tjej! ;)

    SvaraRadera
  23. Hej,
    jag har hittat en bild på din blogg som jag älskar!

    Jag är webansvarig på jobi.se och sitter och planerar inlägg på sociala medier.
    När jag letade efter bilder i samband med firandet av Fluortantens dag på lördag, hittade jag din fina bild på fluormuggarna i ett inlägg från oktober 2010.
    Den är jättefin!
    Skulle bli otroligt tacksam över tips på var du hittat den, och om det är din egen, höra om möjligheten finns för oss att få använda den.
    (Har mejlat, men får till svar att det inte går att leverera p g a kommunikationsfel.)

    Hoppas få svar från dig. Ha en fin dag.

    Med bästa hälsningar,
    Mia Ekander, Jobi Footright AB, 0733101606

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, typiskt att jag missade din fråga... såg den nu, ett par år försent. Det där är en av de få bilder som jag faktiskt tagit själv.

      Radera
  24. Åh vilken bra blogg! Du har verkligen fått med allt..som man minns och glömt från uppväxten.

    SvaraRadera